Posted on 2 kommenttia

Ekstenholmin luomupyykkietikan synty

Ekstenshomin pyykkietikka

Emmi Laakso 23. maaliskuuta 2020

First of all, kiitos, että olet lukemassa ihka ensimmäistä blogipostaustani ekologisen Kippoikaupan sivuilta! Sain mieluisan pyynnön Kirsiltä kirjoitella hänen viehättävään verkkokauppansa blogiin ja olen kovin iloinen tästä mahdollisuudesta. Kippoi-kaupassa on hienoja tuotteita, korkealaatuista luomutuotantoa ja on todella mahtavaa, että yritykseni valmistamat luomupyykkietikat ovat täällä myös myynnissä. Postaukseni tarkoitus onkin avata vähän Sinulle, arvoisa lukija, näiden pyykkietikoiden historiaa ja taustaa.

Olin viitisen vuotta sitten töissä suomalaisessa ekologisessa vaatealan yrityksessä. Sen myötä tutustuin ranskalaiseen pyykkietikkaan. Muistan, että odotin ensimmäistä pulloani postiin saapuvaksi kuin kuuta nousevaa. Ja sen päivän jälkeen en enää ole osannut pestä pyykkejä ilman pyykkietikkaa. Ajan myötä työkuviot muuttuivat ja päädyin vetämään tanskalaista vaatealan yritystä täällä Suomen markkinoilla. Marraskuu 2018 oli käänteentekevä kuukausi, irtisanouduin maajohtajan työstäni ja samaan aikaan myös ranskalaisen pyykkietikan maahantuonti lopetettiin. Olin ensimmäisestä pullosta innostunut niin, että päätin alkaa sitä jälleenmyymään ja kivastihan se oli liikkunutkin, suomalaiset alkoivat olemaan valveutuneita ekologisia pyykkääjiä.

Ekstensholmin pyykietikat löydät kaupastamme.


No, mitäs nyt sitten. Kaksi kärpästä samalla iskulla. Vähän iskulta se toki tuntui, vaikka tuota lausetta yleensä käytetään juuri toisin päin.

Lenkkeilen paljon ja siellä päässä pyörivät ajatukset löytävät omat paikkansa ja meditatiivinen lenkki metsässä usein antaa uusia näkökulmia, kun niille vaan suo tilaa. Sieltä sekin idea sai alkunsa. Luomua. Suomesta. Suomalaisen luomuviljelyn kautta. Miksi rahdata pulloja toisesta maasta kun meillä on täällä maailman puhtain luonto, luomuraaka-aine, luomuväkiviinaetikka. Innostuin kovasti ja aloin miettimään tuoksutusta. Senkin pitää olla luomua. Mistä sitä saa? Luomuyrttitilalta. Mistä? Sitten muistin Frantsilan. Frantsilan luomuyrttitilalta! Mikä sen täydellisempää? Luomutilalta eteeriset öljyt ja väkiviinaetikkaa luomuviljeltynä Rajamäeltä.

Kun jostain innostun, se tapahtuu aina 150 lasissa. Kuten tässäkin. Tilasinpa sitten Frantsilalta kaikki mahdolliset eteeriset öljyt. Tietämättä YHTÄÄN MITÄÄN esimerkiksi aromaterapiasta, johon nämä öljyt on ensisijaisesti suunniteltu.


”Aika hurja” – ”Hm.. todella yrttinen” – ”Ihana!” – ”Hurmaava!” – ”Huh, onpa tuju!” … Näitä ajatuksia ja paljon muita, kun tuoksuttelin öljyjä. Joita muuten sitten koskaan ei saa tuoksuttaa suoraan pullosta ( sivuhuomautus ), vaan aina korkin kautta.

Tutustuin eteeristen öljyjen historiaan ja aloitin laventelista. Sehän olikin sitten ihan hurjan mielenkiintoista! Miten laventelia on käytetty jo vuosisatoja eri aromaterapeuttisiin tarkoituksiin. Sitä kutsutaan jopa eteeristen öljyjen äidiksi, kuningattareksi. Eikä suotta. Pyykkietikkaanhan se sopisi huiman hienosti, ei vaan uniikin, ihanan rauhoittavan tuoksunsa vuoksi, vaan myös siksi että siinä on juuri ne ominaisuudet, mitä pyykkietikalta tarvitaan. Se on todella desinfioiva ja antibakteerinen. Vaatteiden viholliset, vaatekoit, inhoavat laventelin tuoksua. Pyykkietikka on samalla aromaterapeuttinen, se rauhoittaa mieltä, tasaa stressiä ja rentouttaa. Mikä sen parempi tunne, kun ripustella tässä hurmaavassa tuoksussa, sen tuomassa mielenharmoniassa, vaatteita kuivumaan? Ja sittenhän pyykkietikasta on muuksikin, desi sitä ja muutama litra vettä, sillä peset vaikka ikkunat tai voit tehdä valmiin yleispuhdistajan, jolla suihkit niin kylppärin lasit, peilit kuin vaikka aurinkolasisi. Mökillämme muuten karkoitin kevään kärpäset pesemällä ikkunat juuri ennen talviteloille menoa tällä laventelin tuoksuisella luomupyykkietikalla.

Pyykkietikka on varmaan suurimmalle osalle lukijoista tuttu tuote, tässä siitä vielä nopea kuvaus: Sitä käytetään huuhteluaineen tilalla ja se laitetaan huuhteluainelokeroon. Kahdesta neljään korkillista riittää. Se pehmentää pyykin, neutralisoi pahat hajut, tuhoaa homebakteerit, kirkastaa värit ja jättää niihin raikkaan tuoksun. Mikä parasta, se sopii myös teknisille vaatteille ja hoitaa samalla myös pyykkikonettasi! Kun koneessasi on ummehtunut haju, tyhjä kone kannattaa pyörittää 90 – asteen pesussa ja pyykkietikkaa mukaan. Kone kiittää. Ja nenäsi.

Ekstensholmin luomupyykkietikkasarjassa on tällä hetkellä kuusi tuoksua. Jokaisessa tuoksussa on ajateltu myös sitä, mitä ominaisuuksia tuoksussa käytetyssä eteerisessä öljyssä on. Sitruunaisen raikkaan Sitruunaverbenan takana esimerkiksi lukee: ”Verbena Grassen tuoksu hurmaa raikkaudellaan. Se kuuluu rautarohtoyrtteihin ja on monien muinaisten kansojen pyhä kasvi, nimi liittyykin myös monessa kielessä rautaan tai pyhyyteen. Tämän kasvin on sanottu lisäävän luovuutta ja hellivän hermostoa. Se myös auttaa unettomuuteen, sekä toimii uskomusten mukaan myös lemmenrohtona. Verbenan aromaattinen tuoksu motivoi ja aktivoi. Se virkistää ja auttaa myös verkkaisuuteen sekä väsymykseen. Verbena tyynnyttää mielen rauhoittaen stressiä ja aggressiota. Todellinen taikayrtti. Hurmaavantuoksuisia pyykkäyshetkiä! ”

Luonto, puhdas luonto, ei ole itseisarvo ja sen vuoksi valitsin luomun. Koska suomalaisilla tuottajilla ei ole kaikilla mahdollisuuksia luomuna eteerisiä öljyjä pullottaa, olen valinnut myös toisen yrityksen, sveitsiläisen Farfallan. Sitruunaverbena tulee Farfallalta ja jokainen Farfallan myyty eteerinen öljy tukee myös hyväntekeväisyyttä, joka tällä hetkellä osoitetaan kätilöiden koulutukseen ympäri maailmaa.

Eteeristen öljyjen kasvit ovat aina peräisin sieltä, missä niiden koti on. Eli aromaterapeuttiset vaikutukset ovat silloin parhaimillaan, eikä tietenkään esimerkiksi eukalyptus kasva meillä Suomessa missään olosuhteissa. Öljyt on tarkoin valittu luotettavien tuottajien kautta, Frantsilan ja Farfallan, he toimivat vain eettisesti ja ekologisesti, vastuullisesti tuottavien tilojen kanssa.

Itse olen opiskellut tässä välissä paljon aromaterapiaa, käynyt niin perus- kuin jatkokurssit, kuin myös valmistunut aromaneuvojaksi ja hoitajaksi. Seuraavaksi valmistun aromaterapeutiksi. Olen siis käytettävissäsi niin neuvojana kuin hoitajana. Loppussa onkin yhteystietoni, jos innostut kuulemaan lisää, tai vaikkapa kaipaat neuvoja.

Elämme nyt hurjan haastavaa ja poikkeuksellista aikaa. Sekä desinfiointi, että stressin hallinta korostuu. Oma suosikkini tähän maailman tilanteeseen juuri tänään on sitruunaverbena. Sen tuoksu tuo iloa ja valoa, se energisoi ja tyynnyttää mieltä streessaavana aikana. Käytän tätä luomupyykkietikkaa myös moppausvedessä ja eteerinen öljy tuoksuu diffuuserissa. Lisäksi meillä on täällä kotona luonnon diffuuseri, myrskyn katkaisemista männynoksista. Mänty desinfioi ja raikastaa huoneilmaa ja tuo metsän tänne sisälle.

Näihin ajatuksiin päätän tämän kirjoitukseni, kiitos jo etukäteen jos jaksoit lukea kokonaan. Toivottavasti inspiroiduit tästä ja sinulla on mahdollisuus lähteä vaikka metsään. Suht tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan yksi päivä metsässä tuo kuusi vastustuskykyistä päivää. Toivon sinulle terveyttä ja mielenrauhaa.

”Tässä elämässä ihminen tarvitsee onneen ennen kaikkea sen, että hänellä on jotakin tehtävää, jotakin rakastettavaa ja jotakin toivottavaa” – Joseph Addison

Täältä löydät Ekstensholmin pyykkietikat >


Lämpimin terveisin,
Emmi
pikkuhattara@gmail.com / + 358 40 1306099 / www.facebook.com/pikkuhattara


Posted on Jätä kommentti

Kasviöljypohja vai shampoopohja?

Cattecon palashampoot

Kasviöljypohjaiset shampoopalat
Kasviöljypohjaiset shampoopalat sisältävät ainoastaan luonnon omia kasviöljyjä, jotka hoitavat ja ravitsevat tehokkaasti hiuksia ja hiuspohjaa. Kasviöljypohjaisiin shampoopaloihin totuttelu kestää tavallisesti 1-10 pesua riippuen hiustyypistä ja siitä kuinka käsitellyt hiukset ovat. Anna hiukselle siis aikaa tottua shampoopalan käyttöön. Kasviöljypohjainen shampoopala on erittäin luonnollinen tapa pestä hiukset.

Cattecon kasviöljypohjaisia tuotteita ovat: Vihreä Savi, Valkosavi, Nokkonen, Merilevä ja Turve.

Shampoopohjaiset shampoopalat
Shampoopohjaiset shampoopalat on helppo ottaa käyttöön ja ne sisältävät mietoja kookosöljystä johdettuja luonnonkosmetiikkalaatuisia pinta-aktiiveja. Nämä palat ovat antavat 100 % tahmaamattoman pesutuloksen riippumatta hiustyypistä. Hyvin luonnollinen tapa pestä hiukset.

Cattecon shampoopohjaisia shampoopaloja ovat: Niitty, Kookos ja Tyrni.

Cattecon hoitoainepalat Helmi ja Kaste ovat myös shampoopohjaisia.

Vinkki shampoopalan käyttöön

Vaahdota hiukset shampoopalalla kaksi kertaa ja jälkimmäisellä kerralla anna shampoon vaikuttaa hiuksissa hetkisen. Näin voit tehostaa shampoopalan hoitavien kasviöljyjen vaikutusta hiuksiisi.

Tarpeen mukaan voit tehdä hiuksillesi omanaviinietikkahuuhtelun. Huuhde on helppo ja edullinen valmistaa: 2 desilitraa vettä ja 2-4 ruokalusikallista omenaviinietikkaa. Huuhde kaadetaan viimeisen pesun jälkeen hiuksiiin ja annetaan vaikuttaa hetki. Huuhtele hiukset tämän jälkeen vedellä ja kuivaa normaaliin tapaan.

Lähde www.catteco.fi

Cattecon tuotteet löydät täältä >

Posted on Jätä kommentti

Pohdintoja yrttien ja eteeristen öljyjen käytöstä

Ulla-Maija Grace

Blogivieraanamme Ulla-Maija Grace

Lapsesta asti olen saanut kulkea mukana äidin kanssa metsissä keräämässä marjoja. Jostain hän oli löytänyt Dr Vogelin kirjan terveestä elämästä ja hyvinvointia tuottavista kasveista joita hän sitten tarjoili meille lapsille. Me lapset sitten seurasimme oppeja. Leikimme kauppaa myymällä leivoksina koivun lehtien väliin litistettyjä mustikoita kun niiden aika oli ja muita marjoja ja lehtiä kun niitä oli tarjolla.

Yrtit ja ravintokasvit ovat siis olleet minun onnekseni osa jokapäiväistä elämääni. Ammatikseni ja hyvinvoinnin edistämiseksi muillekin kuin omalle lähipiirilleni yrtit ja muut kasvit tulivat voimakkaammin elämääni Englannissa asuessani. Siihen aikaan eteeriset öljyt olivat vasta kurkistamassa Englannin maaperälle. Ihastuin asiasta heti ja lähdin tutustumaan eteeristen öljyjen ja aromaterapian hoitavaan maailmaan.

Näiden 35 vuoden aikana olen opiskellut eteerisiä öljyjä intensiivisesti ja oppinut käytännön työskentelyn ja opettamisen kautta paljon näistä aromaattisista kasveista ja niiden hyvinvointia edistävistä ominaisuuksista.

Tässä kirjoituksessa vertaan yrttien ja eteeristen öljyjen käyttöä.

Parhaiten saan varmaan esitettyä asiani jos otan käsittelyyn ensi yhden yrtin, esimerkiksi timjamin, joka todennäköisesti on tuttu melkein kaikille. Timjameja on monia erilaisia, jopa villinä luonnossa kasvavinakin. Teenä timjami on miellyttävän lämmittävä ja hengitysteitä avaava yrtti. Se lievittää yskän ärsytystä ja on lempeän antiseptinen. Kuuma vesi irrottaa timjamin lehdistä monia hyödyllisiä aromaattisia molekyylejä jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja lievittävät tukalaa oloa.

Timjami tee on siis laimennus kasvin tervehdyttävistä ominaisuuksista. Lempeä ja kuitenkin tehokas apu.

Toinen hyvin yleinen tapa käyttää monia hyvinvointia edistäviä kasveja on voimakkaan aromaattiset eteeriset öljyt. Jos olet tutustunut eteerisiin öljyihin, olet varmasti huomannut niin mahtavat toisinaan miellyttävät ja toisinaan vastenmieliset tuoksut. Eteeriset öljyt muodostuvat käytetyn kasvin aromaattisista molekyyleistä, jotka erotetaan kasvista useimmiten höyrytislauksella. Eteerinen öljy ei kuitenkaan liukene veteen vaan se jää tislausprosessissa veden pinnalle, mistä taitavat tislauksen ammattilaiset sitten ”poimivat” sen.

Eteeriset öljyt ovat siis kasvin aromaattisten molekyylien yhdisteitä ja muodostavat valtavan tiivisteen alkuperäisen kasvin ominaisuuksista. Yleisimmin kasvimassasta erottuu aromaattista ainetta 0,02 % – 1-2%. Eli se on erittäin voimakas ja riittoisa tiiviste kasvin ominaisuuksista. Jokainen aromaattinen kasvilaji tuottaa omanlaisensa eteerisen öljyn. Jokainen saatu sato voi tuottaa enemmän tai vähemmän samanlaisen öljyin kuin edellisen kesän tuottama.

Luonto ei kuitenkaan tee standardeja

Palaan takaisin timjami teehen ja vertaan sitä timjamin eteeriseen öljyyn. Timjami tee on hoitava, ysköksiä irrottava ja hengitysteitä avaava. Oikein valittu timjami yrtti sopii kaiken ikäisille. Eteerisestä öljystä sen sijaan riittää esimerkiksi vanhanaikainen höyryhengitys lievittämän näitä oireita tuoksullansa.

Hyvä kuvaus eteeristen öljyjen tehosta on ruusu jonka yksi ainoa tippa pohjaöljyyn riittää tuomaan iholle hehkua ja mielelle iloa.

Tämä erilaisuus laimennuksen ja tiivisteen välillä pätee kaikkien aromaattisten kasvien kohdalla. Toki, kuten edellä mainitsin jokainen kasvi tuottaa perimänsä mukaista eteeristä öljyä jonka vaikutukset ovat riippuvaisia sen kemiallisesta rakenteesta ja kunkin satovuoden kasvuolosuhteista.

Ulla-Maija Grace

Tutustu Ulla-Maijan verkkokoulutuksiin tästä >

Posted on 3 kommenttia

Kodin ekologisen siivouksen voimakaksikko on pyykkietikka ja siivoussaippua

Pyykietikka Kukkaketo

Kodin siivoukseen ei tarvita mittavaa valikoimaa erilaisia puhdistusaineita, vaan siihen riittää pari huolella valittua tuotetta. Myrkyttömät tuotteet on turvallisia käyttää ja niistä ei jää haitallisia jäämiä kodin pinnoille. Ekologiset ja myrkyttömät siivoustuotteet sopiva luonnollisesti kaikille, mutta tuovat helpotusta erityisesti allergikoille, lapsiperheille ja eläinperheille.

Monikäyttöinen pyykkietikka käy paitsi pyykin pesuun huuhteluaineeksi, se on erinomainen myös kodin siivouksessa. Laimennetulla pyykkietikalla voi puhdistaa kodin kaikki kovat pinnat. Pyykkietikka puhdistaa, mutta samalla se myös desinfioi. Pyykkietikka on omiaan mm. wc:n ja pesutilojen siivouksessa, keittiön rasvajälkien siivouksessa, altaiden kiillotuksessa ja pintojen pyyhinnässä. Laimentamattomana sitä ei kannata käyttää, ettei puhdistettavat pinnat vahingoitu. Laimennettu pyykkietikka puhdistaa myös lasipinnat, peilit, laatat yms.

Laimenna pyykkietikka siivoukseen:
Laimenna pyykkietikkaa vedellä suihkepulloon ja puhdista kodin kovat pinnat kuten laatat, teräkset yms. Laimennussuhde 1/20-2/10.

Tekstiilien raikastaminen:
Pyykkietikalla voidaan raikastaa myös tunkkaiset tekstiilit, joita ei voi pestä. Tällaisia ovat esim. verhot, patjat, lenkkarit, treenikassi, koiran peti jne. Laimenna pyykkietikka vedellä suihkepulloon noin 1/10-5/10. Suikuta laimennettua pyykkietikkaa tunkkaiselle tekstiilille ja anna haihtua.

Valitse pyykkietikkaa, joka ei sisällä keinotekoisia hajusteita, keinotekoiset hajusteet saattavat aiheuttaa ärsytystä iholla tai hengitettynä. Puhtailla eteerisillä öljyillä hajustetut pyykkietikat eivät sisällä keinotekoisia hajusteita (esim. Saaren Taika).

Ekologinen siivoussaippua on kodin monipuolinen puhdistaja

Siivoussaippua sopii mm. kaakeleille, teräkselle, lasille, muoville, wc-kalusteille, lieden ja uunin puhdistukseen, puupintojen pyyhkimiseen ja tiskaamiseen. Siivoussaippua on erittäin tehokas vaativaan ja pinttyneeseenkin likaan.

Siivoussaippuaa voidaan käyttää sellaisenaan, hieromalla saipuaa kosteaan rättiin tai liuottamalla pesuveteen. Siivoussaippuasta voi vuolla esim. kuorimaveitsellä lastuja, jotka on helppo liuottaa veteen. Siivoussaippua on turvallista käyttää myös suihkeena, koska se ei sisällä kemikaaleja, jotka vapautuvat suihkutettaessa ilmaan. Siivoussuihkeen valmistat helposti suihkepulloon. Vuole saippuasta muutama lastu pulloon ja täytä pullo lämpimällä vedellä. Valmis liuos säilyy pullossa noin 3-4 viikkoa.

Ihania siivoushetkiä!