Posted on Jätä kommentti

Pohdintoja yrttien ja eteeristen öljyjen käytöstä

Ulla-Maija Grace

Blogivieraanamme Ulla-Maija Grace

Lapsesta asti olen saanut kulkea mukana äidin kanssa metsissä keräämässä marjoja. Jostain hän oli löytänyt Dr Vogelin kirjan terveestä elämästä ja hyvinvointia tuottavista kasveista joita hän sitten tarjoili meille lapsille. Me lapset sitten seurasimme oppeja. Leikimme kauppaa myymällä leivoksina koivun lehtien väliin litistettyjä mustikoita kun niiden aika oli ja muita marjoja ja lehtiä kun niitä oli tarjolla.

Yrtit ja ravintokasvit ovat siis olleet minun onnekseni osa jokapäiväistä elämääni. Ammatikseni ja hyvinvoinnin edistämiseksi muillekin kuin omalle lähipiirilleni yrtit ja muut kasvit tulivat voimakkaammin elämääni Englannissa asuessani. Siihen aikaan eteeriset öljyt olivat vasta kurkistamassa Englannin maaperälle. Ihastuin asiasta heti ja lähdin tutustumaan eteeristen öljyjen ja aromaterapian hoitavaan maailmaan.

Näiden 35 vuoden aikana olen opiskellut eteerisiä öljyjä intensiivisesti ja oppinut käytännön työskentelyn ja opettamisen kautta paljon näistä aromaattisista kasveista ja niiden hyvinvointia edistävistä ominaisuuksista.

Tässä kirjoituksessa vertaan yrttien ja eteeristen öljyjen käyttöä.

Parhaiten saan varmaan esitettyä asiani jos otan käsittelyyn ensi yhden yrtin, esimerkiksi timjamin, joka todennäköisesti on tuttu melkein kaikille. Timjameja on monia erilaisia, jopa villinä luonnossa kasvavinakin. Teenä timjami on miellyttävän lämmittävä ja hengitysteitä avaava yrtti. Se lievittää yskän ärsytystä ja on lempeän antiseptinen. Kuuma vesi irrottaa timjamin lehdistä monia hyödyllisiä aromaattisia molekyylejä jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja lievittävät tukalaa oloa.

Timjami tee on siis laimennus kasvin tervehdyttävistä ominaisuuksista. Lempeä ja kuitenkin tehokas apu.

Toinen hyvin yleinen tapa käyttää monia hyvinvointia edistäviä kasveja on voimakkaan aromaattiset eteeriset öljyt. Jos olet tutustunut eteerisiin öljyihin, olet varmasti huomannut niin mahtavat toisinaan miellyttävät ja toisinaan vastenmieliset tuoksut. Eteeriset öljyt muodostuvat käytetyn kasvin aromaattisista molekyyleistä, jotka erotetaan kasvista useimmiten höyrytislauksella. Eteerinen öljy ei kuitenkaan liukene veteen vaan se jää tislausprosessissa veden pinnalle, mistä taitavat tislauksen ammattilaiset sitten ”poimivat” sen.

Eteeriset öljyt ovat siis kasvin aromaattisten molekyylien yhdisteitä ja muodostavat valtavan tiivisteen alkuperäisen kasvin ominaisuuksista. Yleisimmin kasvimassasta erottuu aromaattista ainetta 0,02 % – 1-2%. Eli se on erittäin voimakas ja riittoisa tiiviste kasvin ominaisuuksista. Jokainen aromaattinen kasvilaji tuottaa omanlaisensa eteerisen öljyn. Jokainen saatu sato voi tuottaa enemmän tai vähemmän samanlaisen öljyin kuin edellisen kesän tuottama.

Luonto ei kuitenkaan tee standardeja

Palaan takaisin timjami teehen ja vertaan sitä timjamin eteeriseen öljyyn. Timjami tee on hoitava, ysköksiä irrottava ja hengitysteitä avaava. Oikein valittu timjami yrtti sopii kaiken ikäisille. Eteerisestä öljystä sen sijaan riittää esimerkiksi vanhanaikainen höyryhengitys lievittämän näitä oireita tuoksullansa.

Hyvä kuvaus eteeristen öljyjen tehosta on ruusu jonka yksi ainoa tippa pohjaöljyyn riittää tuomaan iholle hehkua ja mielelle iloa.

Tämä erilaisuus laimennuksen ja tiivisteen välillä pätee kaikkien aromaattisten kasvien kohdalla. Toki, kuten edellä mainitsin jokainen kasvi tuottaa perimänsä mukaista eteeristä öljyä jonka vaikutukset ovat riippuvaisia sen kemiallisesta rakenteesta ja kunkin satovuoden kasvuolosuhteista.

Ulla-Maija Grace

Tutustu Ulla-Maijan verkkokoulutuksiin tästä >

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *